Tema og invitasjon til bidrag
Globale trender, lokale utfordringer
På årets arkeologmøte ønsker vi å løfte spørsmålet: Hva gjør globale trender og internasjonalisering med norsk arkeologi? Felles utfordringer og en rivende digital utvikling knytter verden stadig tettere sammen. Hvilke teoretiske, metodiske og forvaltningsmessige utfordringer og muligheter står vi overfor? Hvordan forholder vi oss til nye begivenheter, utviklinger, impulser og trender?
Globale perspektiver er ikke noe nytt innenfor arkeologifaget. Forskning og forvaltning har alltid foregått i samspill med internasjonale akademiske, folkelige og politiske strømninger. Norsk arkeologi har en lang tradisjon for å se utover egne landegrenser for å forstå endringer i egen materiell kultur. Samarbeid på tvers av institusjoner og landegrenser gjør seg allerede gjeldende langt inn i korridorene hos både forskere og forvaltere, og bidrar til å sette norsk arkeologi på kartet hos prestisjetunge tidsskrifter, medier og forskningsinstitusjoner. En tydelig internasjonal profil er noe som premieres ved tilsetting og tildeling av forskningsmidler, og det oppmuntres til mobilitet og utveksling.
Det globale og det lokale blir i stadig større grad forstått som uløselig knyttet til hverandre, noe som former hvordan vi forsker, forvalter og formidler. Internasjonale konvensjoner og avtaleverk har for eksempel store implikasjoner for utformingen av nasjonale styringsverktøy – og dermed lokal og regional forvaltningspraksis. Det lokale og det globale representerer likevel to forskjellige utgangspunkt, med sine særegne utfordringer, perspektiver, behov og aktører. Selv globale utfordringer, som klimaendringenes konsekvenser for verdens kulturarv, må tilnærmes, forstås og håndteres i tråd med lokale forhold og forutsetninger. Det lokale og globale kan slik sett forstås som to sider av samme sak.
Ulike behov, tradisjoner og sosiokulturelle forhold bidrar likevel til spenninger og motsetninger mellom de to ytterpunktene. Nasjonale og internasjonale prioriteringer kan gå på bekostning av lokalsamfunn, tradisjonelle levesett og minoriteter og bli en kime til protestbevegelser, identitetskamp og konflikter om arealer og ressurser.
Samtidig øker presset på at forskningen skal bidra til å løse globale utfordringer. Hva gjør klimaendringer, miljøødeleggelser, krav om økonomisk vekst, internasjonale konflikter og krig med våre prioriteringer, samarbeidsformer og tolkningsperspektiver? Hvordan forholder vi oss til samfunnets forventninger og politisk press på den akademiske diskursen?
Hvordan påvirker internasjonaliseringen faglige prioriteringer og norsk som akademisk språk, og hvilke konsekvenser får denne utviklingen for dialogen mellom forskere og samfunnet? Er vi i ferd med å miste egen kulturarv og lokalkunnskap av synet, eller bidrar internasjonaliseringen til en mer robust forsknings- og forvaltningssektor? Hvordan kan vi best utnytte det potensialet som ligger i skjæringspunktet mellom hjemlige og internasjonale kompetansemiljøer, med andre ord, hvordan bygger vi bro mellom det lokale og det globale, mellom breddevirksomheten og toppforskningen?
Arkeologifaget er godt inne i en rivende metodisk og teknologisk utvikling, som bidrar med helt nye muligheter for databehandling, analyse og målrettede tiltak i både forskningen og forvaltningen, men som også setter nye krav til hvordan vi tolker og bruker disse dataene. I tillegg kommer de praktiske sidene med digital infrastruktur, lagring og tilgjengeliggjøring. Har vi fullt ut utnyttet de mulighetene som ligger i ny teknologi? Hvordan vil nye gjennombrudd, som kunstig intelligens og aDNA, forme fremtidens forvaltnings- og forskningspraksis? Og er vi flinke nok til stille kritiske spørsmål til utviklingen som skjer, og hvordan det blir benyttet? Hvordan forholder vi oss til pseudovitenskap og kampen om tolkningen av fortiden?
Vi ønsker med dette velkommen alle innspill til sesjoner, temaer, innlegg og innledningsforedrag som kan passe innenfor paraplyen «internasjonalisering». Ta gjerne kontakt med oss på nam@arkeologiinorge.no hvis du har en ide, et forslag eller aktuelle navn du ønsker å lufte med oss. Bli med å forme og gjenreise et informativt og relevant arkeologmøte!
Med vennlig hilsen
NAM-styret